cavialand   

Click here to edit subtitle

SCHIMMEL (RINGWORM):

Ringworm is een schimmelinfectie.

Symptomen: Ringworm begint vaak met kale plekjes met witte schilfers meestal op de kop, rondom oren, ogen, neus en mond en op de poten. Het kan uitzonderlijk ook beginnen op andere plaatsen. Zonder behandeling verspreidt het zich over het hele lichaam. In een erge vorm ontstaan bloederige plekjes met korsten. Een echte fokker herkent schimmel meestal aan de symptomen en uitzicht. Een juiste diagnose kan ook gesteld worden door de dierenarts door middel van een huidafschraapsel onder de microscoop te bekijken.

LET OP: Ringworm is heel besmettelijk onder cavia's, maar kan ook overgaan op mensen !!! Op de mensenhuid vormt zich een rode plek die zich vanuit het centrum naar buiten uitbreidt. In het centrum herstelt de huid zich weer en zo ontstaat er een ring die zich steeds verder uitbreidt. De huid is rood en bedekt met blaasjes die ontzettend jeuken.

Behandeling: Ringworm of schimmel is perfect te behandelen met Imaverol voor runderen, paarden en honden. Imaverol wordt verdunt met water (1/50). De verdunde Imaverol wordt op de schimmelplek gespoten, wrijf het middel goed in de vacht en spoel NIET uit. Bij een erge vorm van schimmel kan je de cavia ook baden in de verdunde Imaverol. Dit een aantal keren herhalen met een tussentijd van 3-4 dagen tot de schilfers verdwenen zijn en de haartjes teruggroeien.
Een ander efficiënt middel tegen schimmel is Surolan voor honden en katten. Dit is een product dat men goed op de huid moet wrijven, een aantal keren per dag herhalen voor een optimaal resultaat. 
Het hok kan eventueel ook schoongemaakt worden met Imaverol om de schimmelsporen te doden.

SCHURFT:

Schurft wordt heel vaak verwisseld met schimmel. Deze 2 heel totale ziektes vereisen natuurlijk ook een totaal andere behandeling. Uit ondervinding weet ik dat schimmel veel vaker voorkomt bij cavia's dan schurft.
Schurft wordt veroorzaakt door een mijt. De mijt graaft zich in in de huid van de cavia wat hevige jeuk veroorzaakt. 

Symptomen: Het begint met kleine schilferige plekjes op de rug en de achterhand van de cavia. De cavia krijgt last van hevige jeuk, haaruitval en verliest gewicht. Door het krabben en bijten ontstaan kale, bloederige plekken en korsten; De diagnose kan gesteld worden door een huidschraapsel te bekijken onder de microscoop (door dierenarts).

Behandeling: Bij schurft zijn Dectomax en Ivomec doeltreffende middelen. Deze producten bestaan om te druppelen (achter de oren) en om te injecteren.

Dectomax hier verkrijgbaar !

LUIZEN:

Luizen zijn met het blote oog zichtbaar.Het zijn kleine langwerpige, bleekgelig-witte doorzichtige beestjes van ongeveer 1,5mm lang. Ze krioelen tussen de haren door en veroorzaken jeuk. De eieren (neten) zitten aan de haren vastgeplakt, meestal aan de oren, in de nek en op de achterhand.

Symptomen: De vacht kan er wat dof uitzien en soms ontstaan kleine kale plekjes door bijten of krabben.

Behandeling: Ik behandel luizen meestal met Dectomax pour on. Dit product wordt gedruppeld op het kale plekje achter de oren. Je kan ook Tea Tree olie gebruiken, maar dit product doodt de luizen NIET in tegenstelling tot Dectomax wat dus de luizen wel doodt.

Dectomax hier verkrijgbaar !

VACHTMIJTEN:

Deze mijten zie je soms als kleine spikkeltjes aan de haren op de achterhand. Vaak komen ze uit het hooi. Op lichte of zeer donkere dieren vallen ze sneller op. De cavia heeft er geen last van. Ze veroorzaken geen problemen, ook niet als de cavia er helemaal mee vol zit. Voor de show moet een cavia echter schoon zijn en dus ook vrij van vachtmijten. Door de cavia te wassen verdwijnen de vachtmijten. Een andere effectieve manier is de cavia een druppel 'tea tree olie' door de vacht te wrijven.

ABCESSEN:

Abcessen zijn vaak een gevolg van vechten of splinters uit het hooi.

Symptomen: Grote zwellingen op het lichaam van de cavia. Soms kunnen ze zo groot worden als een pingpong- bal (4cm in diameter). Het abces voelt zacht, doch gespannen aan. Als het rijp is, barst het open en komt er een witte stinkende massa uit. Abcessen kunnen op het gehele lichaam voorkomen. Als het een infectie van de lymfeknopen is, dan zitten de abcessen vooral onder de kin en in de nek. 

Behandeling: Soms verdwijnt een abces vanzelf. Meestal niet en moet deze, als hij open gebarsten is, goed worden uitgeknepen en daarna worden gereinigd. Als al het pus uit het abces is verwijderd, blijft er een gapend gat met daaronder een holle ruimte over. Belangrijk is om het abces goed uit te wassen. De geïnfecteerde cavia moet direct apart gezet worden omdat de andere cavia's aan het pus kunnen gaan likken en hierdoor ook geïnfecteerd raken.

Wanneer een abces steeds weer op dezelfde plaats op duikt kan het nodig zijn om het abces chirurgisch te laten verwijderen.

OOGVERWONDINGEN/ONTSTEKINGEN:

Door een zaadje uit het hooi of een haartje, wat in het oog van de cavia terecht is gekomen, kan het oog ontsteken. Oogproblemen zien er vaak erger uit dan ze werkelijk zijn. Ze zijn vaak goed te behandelen.

Symptomen: Het oog is meestal dichtgeknepen en er komt afscheiding uit. Vaak is het oog bedekt door een blauwe waas die soms ook rood kleurt.

Behandeling: Eerst kan je het oogje eventueel uitwassen en daarna oogzalf aanbrengen, meerdere keren per dag tot het oogje er terug mooi helder uitziet.

DIARREE:

Symptomen: De cavia heeft plakkerige tot waterachtige ontlasting. Vaak maakt de cavia ook een zieke indruk. Hij gaat met bolle rug in een hokje zitten en de haren zien er vaak dof uit. Meestal verdwijnt ook de eetlust.

Diarree kan verschillende oorzaken hebben:

- Diarree veroorzaakt door teveel groenvoer of bedorven voeding
- Bacteriële diarree
- Diarree veroorzaakt door parasieten

Behandeling: Ga eerst zelf na of je cavia niets verkeerd gegeten heeft of teveel groenvoer gehad heeft. Is dit de oorzaak geef dan enkel hooi en water tot het beter is.
Bij erge of langdurige diarree is naar de dierenarts gaat een noodzaak. Hij kan uitzoeken wat de oorzaak is van diarree. Onderschat diarree niet, cavia's verliezen heel snel gewicht en drogen uit.
Bij diarree ten gevolge van wormen kan je ook Dectomax gebruiken (vermeld bij luizen)

VERKOUDHEDEN/LONGONTSTEKING:

Longontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën.

Symptomen: De cavia heeft last van kortademigheid, uitscheiding uit de neus en ogen met kleverige korstjes rond neus en ogen. De cavia niest en kan een reutelend geluid maken. De haren staan overeind en de cavia zit in elkaar gedoken in een hoekje. Soms ontstaat een middenoorontsteking. De infectie kan ook abortus veroorzaken. In een volgend stadium stopt de cavia met eten en zonder behandeling zal hij sterven.

Behandeling: Bij ernstige symptomen dient de cavia altijd behandelt te worden met antibiotica. Je kan eventueel ook extra vitamine C bijgeven. Dus met een ernstig verkouden cavia altijd naar de dierenarts gaan !